BAGDAD/WASHINGTON - De Amerikaanse president Bush heeft woensdag gezworen ook de "laatste restanten" van het Iraakse regime, onder wie Saddam Hussein, te verslaan. Bush reageerde op de uitschakeling van twee zonen van Hussein door Amerikaanse elitetroepen in Irak. Hij noemde de omgekomen zonen de belangrijkste handlangers van de verdreven president, verantwoordelijk voor talloze martelingen, verminkingen en moorden.

Washington uitte de hoop dat de dood van Uday en Qusay Hussein bijdraagt aan een verdere stabilisatie van Irak. De ondergedoken dictator Hussein zelf zou kwetsbaarder zijn geworden. Ook geloven de Verenigde Staten dat zij de overgebleven verzetshaarden tegen de internationale coalitie in Irak een belangrijke slag hebben toegebracht.

Twee doden

De opgetogen stemming werd echter gedempt door twee aanslagen op Amerikaanse strijdkrachten, waarbij twee Amerikaanse militairen om het leven kwamen en acht kameraden gewond raakten. Ook dook een nieuwe geluidsopname op met mogelijk de stem van Saddam Hussein, waarin tot meer aanslagen wordt opgeroepen.

Volgens de Arabische nieuwszender al-Arabiya stamt de opname van juli, twee dagen voor de dood van Qusay en Uday. De mogelijke Hussein bezweert dat de Amerikanen en de Britten ondanks hun overmacht nooit zullen zegevieren.

Foto's

Omdat veel Irakezen zich afvragen of de twee gevreesde Hussein-trawanten werkelijk dood zijn, wil Washington foto's van de overleden Uday (39) en zijn zijn enkele jaren jongere broer Qusay vrijgeven. Qusay had zijn vader moeten opvolgen. Sceptische Iraki's die nog steeds bang zijn dat de oude heersers terugkomen, moeten op die manier worden overtuigd dat de beruchte zonen écht niet meer in leven zijn.

De commandant van de Amerikaanse grondtroepen in Irak, luitenant-generaal Sanchez, verklaarde woensdag in Bagdad dat de VS kunnen bewijzen dat Husseins zonen onder de vier doden zijn die dinsdag na een urenlang vuurgevecht uit een villa in het Noord-Iraakse Mosul waren gehaald. Sanchez noemde als bewijs de gebitgegevens, röntgenfoto's en identificatie door voormalige medewerkers van Hussein.

DNA

De staat waarin de lichamen verkeren, maakte het goed mogelijk de identiteit vast te stellen, aldus Sanchez. Een Amerikaanse functionaris zei tegen de nieuwszender CNN dat Abid Hamid Mahmud al-Tikriti, de presidentieel secretaris die vorige maand werd opgepakt, bij de identificatie hielp. Op de lichamen zullen DNA-tests worden uitgevoerd.

De twee andere lichamen uit de schuilplaats in Mosul zijn nog niet met zekerheid geïdentificeerd. De Amerikanen sluiten niet uit dat het een 14-jarige zoon van Qusay en een lijfwacht betreft. De vier lijken zijn overgebracht naar de internationale luchthaven van Bagdad.

Dertig miljoen

De tipgever die verklapte waar de zonen van Hussein zich schuilhielden, is onder Amerikaanse bescherming geplaatst. De onbekende tipgever zou de 30 miljoen dollar die op de hoofden van de broers stond al in ontvangst hebben genomen. Met de tip die leidt tot de aanhouding of het uit de weg ruimen van Hussein zelf, is 25 miljoen dollar te verdienen.

De Amerikaanse troepen in Irak boekten nog meer succes in hun jacht op de 55 meest gezochte hooggeplaatste Iraki's. Kort na Uday en Qusay, de nummer 2 en 3 op de lijst, pakten zij in Bagdad de nummer 11 op. Het gaat om de ex-commandant van de Speciale Republikeinse Garde, Barzan Abd al-Ghafur Sulayman Majid al-Tikriti.