DEN HAAG - De Nederlandse cameraman Stan Storimans die op 12 augustus in de Georgische stad Gori om het leven kwam, was het slachtoffer van Russische clustermunitie. Dat blijkt uit het onderzoek dat in opdracht van minister Maxime Verhagen (Buitenlandse Zaken) is uitgevoerd.

Verhagen vindt de uitkomst ernstig. "Het mag niet gebeuren dat clustermunitie op deze manier wordt ingezet. Er waren geen militaire troepen meer in Gori aanwezig en er zijn onschuldige burgers gedood", zei hij maandag.

Verhagen heeft dat ook aan de Russische autoriteiten duidelijk gemaakt. Hij wil donderdag tijdens de vergadering van de Organisatie voor Veiligheid en Samenwerking in Europa (OVSE) aandringen op een politieke verklaring waarin de lidstaten en Rusland en Georgië beloven dat clusterwapens niet meer in dit soort situaties worden ingezet.

Onderzoek

Eerder bracht de mensenrechtenorganisatie Human Rights Watch op basis van eigen onderzoek naar buiten dat Storimans was getroffen door Russische clustermunitie. Toen ontkende Rusland dit.

Stan Storimans werd dodelijk getroffen door een explosief toen hij op 12 augustus voor RTL Nieuws in de stad Gori verslag deed van de vijandelijkheden tussen Rusland en Georgië. Een Israëlische journalist werd zwaar gewond afgevoerd. Vijf anderen liepen lichtere verwondingen op, onder wie Storimans' RTL-collega Jeroen Akkermans.

Resultaat

Verhagen stelde zijn eigen onderzoek in, toen informatieverzoeken aan de Georgische en Russische autoriteiten onvoldoende resultaat opleverden. Het onderzoeksteam stond onder leiding van de Nederlandse oud-ambassadeur Jacobovits de Szeged en voormalig commandant van de Koninklijke Marechaussee Minze Beuving.

Zij spraken onder meer met ooggetuigen, internationale organisaties, militaire experts en de Georgische en Russische autoriteiten. Ook is gebruik gemaakt van technische en forensische materiaal en beeldmateriaal van de media.

Verhagen heeft de nabestaanden van Storimans en de hoofdredactie van RTL Nieuws persoonlijk van de uitkomst van het onderzoek op de hoogte gebracht.

RTL Nederland

RTL Nederland zegt blij te zijn dat er grondig onderzoek is verricht en dat er nu meer duidelijkheid is voor de nabestaanden. Toch is het "waarom" van het bombardement nog niet duidelijk.

RTL zal de regering dan ook vragen de Russische autoriteiten ter verantwoording te roepen. Ook zal RTL Nieuws de Russische regering vragen naar het hoe en vooral het waarom van het bombardement.

Russische ambassade

De Russische ambassade in Den Haag ontkent dat de cameraman Stan Storimans van RTL door Russische clustermunitie om het leven is gekomen.

De Russische strijdkrachten hebben sowieso geen clusterbommen gebruikt in Georgië. Dat zegt Alexander Rylov van de ambassaderaad.

Rylov blijft daarmee bij eerdere uitspraken die hij deed kort na het overlijden van Storimans in de Georgische stad Gori. Ook toen al ontkende hij de betrokkenheid van Rusland bij de dood van de cameraman.