GRONINGEN - Het Regionaal Tuchtcollege in Groningen heeft een psychotherapeut van GGZ Drenthe berispt. Het college is van oordeel dat de hulpverlener zich niet professioneel jegens een vrouwelijke cliënt uit Emmen heeft gedragen. Dat heeft een woordvoerder woensdag laten weten. De vrouw was tussen 1991 en 2000 in behandeling bij de therapeut.

Volgens de vrouw heeft de man zich de laatste jaren voortdurend in haar privéleven aan haar opgedrongen. De man zou haar na een intiem etentje op de mond hebben gekust en haar intieme brieven hebben gestuurd. Tijdens therapeutische sessies aan huis fantaseerde de arts over een gezamenlijke vakantie.

De man stelde dat zijn daden pasten in zijn therapeutische aanpak. Hij vindt het onrechtvaardig dat tien uur therapie tegen hem worden gebruikt, terwijl hij meer dan zeshonderd uur met de vrouw doorbracht.

Volgens de woordvoerder van het college moeten de gevolgen van een berisping voor een therapeut niet worden onderschat. "Zo'n straf gaat vrijeberoepsbeoefenaars niet in de koude kleren zitten.".