AMSTERDAM - Bankverzekeraar ING ontvangt een kapitaalinjectie van 10 miljard euro van de Staat, zo maakte minister van Financiën Wouter Bos zondagavond tijdens een persconferentie in Amsterdam bekend.

Het ministerie van Financiën en De Nederlandsche Bank bereikten hierover zondag overeenstemming met ING.

De ING Groep is de eerste bank die gebruik maakt van de in totaal 20 miljard euro die de Staat heeft uitgetrokken om gezonde bedrijven in de financiële sector te steunen in deze tijden van crisis, een regeling die op 9 oktober van start is gegaan.

Gezond

De kapitaalinjectie is bedoeld "om een gezond bedrijf met goed management van extra buffer te voorzien". Dat bedrukten minister van Financiën Wouter Bos, centralebankpresident Nout Wellink en ING-topman Michel Tilmant zondag.

"ING is een gezonde financiële onderneming die voldoet aan alle solvabiliteitsratios. Niettemin is geconstateerd dat de situatie op de internationale markten zo onzeker is, dat het in het belang van ING is om het kapitaal te versterken", aldus minister Bos.

Fortis

Bos benadrukte dat de situatie niet kan worden vergeleken met die Fortis. "Die bank stond op omvallen, dat is nu absoluut niet het geval. ING is in essentie een gezond bedrijf met goed management, dat geeft ons ook reden om de toekomst met vertrouwen tegemoet te zien," aldus Bos.

"Het gaat niet om het redden van slechte bedrijven, maar van de toekomstperspectieven van gezonde bedrijven in onzekere tijden", stelde Wellink.

Rendement

Het is volgens Bos voor de bank voordelig om de Staat snel kwijt te zijn als kapitaalverschaffer. "We willen niet eeuwig aandeelhouder blijven, en het systeem zit ook niet zo in elkaar dat dat zo zal zijn."

De overheid krijgt geen normale aandelen in ING maar ontvangt jaarlijks een rendement van 8,5 procent. Ook is bedongen dat als aandeelhouders meer terug krijgen op hun investering, de staat ook meer krijgt.

Ook Wellink benadrukte de tijdelijkheid van de overheidssteun voor in problemen geraakte banken. "Zodra de orkaan geluwd is zal de Staat zich terugtrekken."

Volgens Wellink voldoet ING met de kapitaalinjectie aan de hogere eisen die de kredietcrisis aan banken stelt. "Dit is een proactieve aanpak, waarmee we op geforceerde wijze op korte termijn hebben bereikt, waar op lange termijn iedereen aan moet voldoen."

Tilmant

Ook volgens ING-topman Tilmant was de kapitaalsinjectie noodzakelijk door de huidige extreme situatie op de financiële markten, waardoor de eisen die de markt stelt aan de hoeveelheid kapitaal die een bank ter beschikking heeft veel hoger liggen dan voorheen.

"Het is ironisch dat iedereen een paar maanden geleden nog zei dat we teveel kapitaal hadden, en dat iedereen nu vindt dat we te weinig hebben. Maar we accepteren de nieuwe situatie en zijn blij met de steun die we ontvangen. De Nederlandse overheid is natuurlijk een geweldige investeerder", aldus Tilmant.

Aanmelden

Wellink wenste niet in te gaan op de vraag of ook andere banken gebruik moeten maken van de mogelijkheid tot overheidssteun. "We ronselen niet onder banken, ze moeten zich zelf aanmelden", stelde de DNB-president op de vraag of de overheid dit weekeinde niet in een keer met alle Nederlandse banken zaken had moeten doen.

Kernkapitaal

Met de 10 miljard euro wordt het zogeheten kernkapitaal van ING versterkt. Het vermengt niet met het aandelenkapitaal. De overheid krijgt 'securities', vergelijkbaar met aandelen.

De overheid draagt twee leden voor de Raad van Commissarissen voor. Zij krijgen vetorecht bij beslissingen waarmee meer dan 25 procent van het eigen vermogen is gemoeid, bij het verhogen en verlagen van uitstaand kapitaal en bij voorstellen om beloningsregelingen te veranderen.

Bonussen

De leden van de raad van bestuur van de ING Groep krijgen over 2008 geen bonussen.

Verlies

ING maakte vrijdag bekend dat het derde kwartaal een verlies brengt van 500 miljoen euro door afschrijvingen op beleggingen (1,6 miljard euro) en voorzieningen op risicovolle leningen (400 miljoen euro).

ING verzekerde daarbij nog altijd een sterke kapitaalpositie te hebben en vooralsnog geen problemen te voorzien. Tegelijk sloot het financiële concern niet uit dat het in de toekomst gebruik zou kunnen maken van de mogelijkheid van een kapitaalinjectie van de Nederlandse staat of van andere financieringsmogelijkheden.

Kredietcrisis

Alles over de kredietcrisis op NUzakelijk.nl.

Kapitaalinjectie ING