LONDEN - De Britse omroep BBC heeft een bandopname waarop te horen is hoe de voormalige wapenexpert dr. David Kelly, die vorige week vrijdag dood werd aangetroffen, zijn bezorgdheid uitspreekt over de manier waarop de regering informatie over Iraakse massavernietigingswapens heeft gepresenteerd. Dat heeft de BBC woensdag bevestigd op zijn website. Over de inhoud van de opname wil de BBC niets zeggen.

Volgens de krant The Guardian heeft Newsnight-redacteur Susan Watts de opname gemaakt toen zij met Kelly sprak. Watts gebruikte het materiaal voor twee uitzendingen, op 2 en 4 juni, waarin zij een niet met name genoemde bron uitgebreid aanhaalde. Haar zegsman had onder meer verteld dat de regering "was geobsedeerd door het zoeken naar inlichtingen over directe Iraakse dreiging". De bron zou ook hebben gezegd dat hij twijfels had over de bewering dat Irak binnen 45 minuten massavernietigingswapens zou kunnen activeren.

De BBC gelooft volgens The Guardian dat het bandje hét bewijs is dat de omroep gelijk had met de omstreden bewering dat Downing Street 10 de informatie over Irak had aangedikt om een beter argument voor een invasie in dat land te hebben.

De omroep zal de bandopname waarschijnlijk ter beschikking stellen van Lord Hutton, die in opdracht van de regering onderzoek doet naar de omstandigheden rond de dood van Kelly, die vermoedelijk zelfmoord heeft gepleegd.