PARIJS - De Eiffeltoren in de Franse hoofdstad Parijs is woensdag weer geopend voor het publiek. Het beroemdste monument van Frankrijk werd dinsdagavond gesloten wegens een klein brandje op de bovenste verdieping.

Het vuur ontstond omstreeks 19.00 uur in een meterruimte vol met elektrische bekabeling. Werknemers van de 324-meter hoge toren evacueerden onmiddellijk ongeveer 3000 bezoekers van alle etages. Na een uur was de brand geblust. Bezoekers dachten dat kortsluiting de oorzaak van de brand kon zijn.

Opruimen

"Alles is vanmorgen normaal opengegaan. Het is nog niet druk. Wel opent de derde verdieping een uurtje later wegens opruimwerkzaamheden", aldus een woordvoerster woensdag. Zij kon niet zeggen of kortsluiting de oorzaak van de brand was. Het bovenste gedeelte van de Eiffeltoren is een belangrijk doorschakelpunt voor de Franse radio en televisie. Op de toren staan zendmasten. De uitzendingen konden ongehinderd doorgaan.

De toren werd gebouwd voor de Wereldtentoonstelling in Parijs van 1889 ter ere van honderd jaar Franse Revolutie. De bouwer was Gustav Eiffel. Eigenlijk zou de toren naderhand worden afgebroken, maar het gebouw bleek zo populair bij meteorologen, militairen - wegens de mogelijkheden voor het plaatsen van communicatieapparatuur - en toeristen dat werd besloten om de toren te laten staan.

De Eiffeltoren is een van Frankrijks populairste attracties met zes miljoen bezoekers per jaar. Sinds de opening in 1889 zijn er miljoen bezoekers in de toren geweest.