DEN HAAG - Het eerste grote contingent Nederlandse militairen voor de internationale stabilisatiemacht in Irak is dinsdagnacht uit Koeweit naar het zuiden van Irak vertrokken. De colonnes, die gebruikmaken van eigen materieel, komen naar verwachting woensdagmiddag in Shaiba bij Basra en in Assamawah in de provincie al-Muthanna aan.

Volgens een woordvoerder van de marine bestaat de eenheid van circa driehonderd man vooral uit militairen van de 14e ondersteuningscompagnie van de mariniers en een detachement van de constructiecompagnie van de genie. Zij moeten samen met de al aanwezige kwartiermakers het hoofdkamp bij Assamawah verder opbouwen. Een veel kleiner deel staf en logistiek personeel is onderweg naar Shaiba, waar het commando van het contingent is gevestigd en het logistieke ondersteuningsteam is gehuisvest.

Zender

De bedoeling is dat Nederland rond 1 augustus in principe voor een half jaar de taken van de Amerikanen in de provincie al-Muthanna overneemt. Via een lokale zender zal de bevolking op de hoogte worden gesteld van de commando-overdracht.

Opdracht

Voornaamste opdracht is de regio stabiel te houden en het lokaal bestuur de gelegenheid te geven zich te organiseren. Het Britse opppercommando houdt de Nederlandse commandant in Shaiba op de hoogte van mogelijke veiligheidsrisico's in de regio.

Gezochte Irakezen

De commandant beschikt ook over foto's van de meestgezochte Irakezen en krijgt van de Britten te horen als verdachten zich in de door Nederland te controleren provincie ophouden. Hoe het Nederlandse contingent vervolgens met dergelijke informatie omgaat, wordt nog nader uitgewerkt, aldus een woordvoerder. Zo is het nog niet duidelijk of mariniers op patrouille worden uitgerust met het Amerikaanse kaartspel, waarop de meestgezochte Irakezen staan afgebeeld.

De Nederlandse eenheid Sfir bestaat uit circa 1100 militairen. Het hart wordt gevormd door een bataljon van 650 mariniers. De mariniers kunnen rekenen op ondersteuning van 250 man van de Landmacht, voornamelijk genisten, negentig militairen van de luchtmacht met drie grote Chinook-transporthelikopters en 25 man van de marechaussee. Daarnaast zijn er nog uitgebreide medische voorzieningen getroffen. In de komende periode zal om de paar dagen personeel dat in Koeweit is geacclimatiseerd, worden overgebracht naar de Nederlandse bases.