KLAGENFURT - In Klagenfurt zijn zaterdag de rouwplechtigheden voor de rechtspopulist Jörg Haider begonnen.

Duizenden Oostenrijkers stonden bij zonnig herfstweer aan de kant van de weg toen de doodskist door de straten van de hoofdstad van Karinthië werd gedragen.

Uitvaart

De Oostenrijkse autoriteiten verwachtten meer dan 30.000 mensen voor een laatste groet aan Jörg Haider, maar de opkomst lijkt volgens de politie lager. De extreem rechtse politicus kwam een week geleden om toen hij dronken een auto-ongeluk veroorzaakte.

De Oostenrijkse tv zendt de urenlange rouwplechtigheden live uit. Onder de gasten zijn bondspresident Heinz Fischer en bondskanselier Alfred Gusenbauer.

De ceremonie wordt omlijst met Karinthische muziek en folklore. Het centrum van Klagenfurt is afgezet voor het autoverkeer. De Oostenrijkse spoorwegen zetten speciale treinen in.

Oostenrijk

Oostenrijk kwam in de EU tijdelijk in een politiek isolement terecht toen de rechtse FPÖ van Jörg Haider in 2000 toetrad tot de regering in Wenen.

De rechtse retoriek tegen buitenlanders en sympathiebetuigingen aan bepaalde aspecten van de Hitlerdictatuur werden in andere Europese landen niet aanvaardbaar geacht.