ETTEN-LEUR - Een uitbraak van het Noro-virus in een instelling voor geestelijke gezondheidszorg in Etten-Leur heeft het leven gekost aan vier oudere patiënten.

Het gaat om besmetting met het Noro-virus die de bewoners zouden hebben opgelopen tijdens een bedevaartreis naar Lourdes. Dat heeft de GGZ instelling Breburg Groep vrijdag bevestigd.

Overlijden

De Breburg Groep houdt wat de doodsoorzaak van de vier cliënten een slag om de arm. "Bij deze cliënten heeft het overlijden mogelijk te maken met de infectie, in die zin dat de infectie de gezondheid van deze mensen ernstig heeft ondermijnd. Rechtstreeks verband is nog niet aangetoond, maar is ook niet uit te sluiten", aldus de instelling.

Het Norovirus komt vaak in de winter voor. Wie besmet is, krijgt last van misselijkheid, braken, hoofdpijn, diarree, maagkrampen, spierpijn, malaise en koorts. Gezonde jonge mensen zijn er na gemiddeld drie dagen vanaf, bij ouderen met een zwak gestel kunnen de verschijnselen langer aanhouden. Een geneesmiddel tegen buikgriep bestaat niet.

Infectie

Om verdere verspreiding van de infectie tegen te gaan heeft de Breburg Groep voor de locatie Etten-Leur alle activiteiten en therapieën stopgezet. Ook bezoeken aan de kapper of externe specialisten en overplaatsingen naar andere locaties zijn gestopt. De instelling houdt continu overleg met de GG&GD in de regio West-Brabant.