WASHINGTON - De Amerikaanse president Bush heeft de dood van de zonen van Saddam Hussein, Uday en Qusay, "goed nieuws" genoemd. Dat heeft woordvoerder van het Witte Huis Scott McClellan dinsdagavond gezegd.

Bekijk video

Het Witte Huis stelde in een verklaring dat Uday en Qusay medeverantwoordelijk waren voor de jarenlange terreur in Irak. Woordvoerder Scott McClellan noemde hun dood "een verzekering aan het Iraakse volk dat het regime weg is en niet meer terugkomt."

De Britse premier Blair zei woensdagochtend dat de dood van de zoons van de verdreven dictator "een geweldige dag voor het nieuwe Irak" betekent. Eerder had zijn minister van Buitenlandse Zaken Jack Straw al verheugd gereageerd op het nieuws. Hij wees erop dat Uday en Quasay, net als hun vader verantwoordelijk waren voor "het jarenlange lijden van het Iraakse volk".

Howard

Volgens de Australische premier Howard zijn met de dood van Uday en Qusay "twee niets ontziende, wrede en despotische individuen" van het toneel verdwenen. Hij zei dat hun dood de angst in Irak voor de terugkeer van het oude regime aanzienlijk zal verkleinen.

Ahmed Chalabi, lid van de Iraakse regeringsraad, zei dinsdagavond in New York dat Saddam door de dood van zijn zoons "aanzienlijk kwetsbaarder" is geworden. Chalabi maakt deel uit van de Iraakse delegatie die dinsdag de vergadering van de VN-Veiligheidsraad over de situatie in Irak bijwoonde.

Grote dag

De Amerikaanse bewindvoerder in Irak Paul Bremer sprak van "een grote dag voor het Iraakse volk". Hij zei te verwachten dat het aantal aanvallen op Amerikaanse soldaten zal afnemen nu duidelijk is geworden dat leden van de verdreven presidentiële familie en hun aanhangers op te sporen zijn.