AMSTELVEEN - Bij een zware aanrijding tussen een bus en een tram in Amstelveen zijn vrijdag dertien personen gewond geraakt. Vier van hen zijn er ernstig aan toe. Dat maakte de politie bekend.

Tramlijn 5 en de bus van Connexxion botsten rond kwart voor elf op de kruising van de Van Heuven Goedhartlaan en de Handelsweg tegen elkaar. De bus reed daarna tegen een kantoorpand aan, de tram raakte uit de rails.

De meeste gewonden zaten in de bus. Onder de zwaargewonden zijn de buschauffeur en een moeder met haar jonge dochter. De brandweer moest twee personen die bekneld zaten, bevrijden.

Hulpverleners vingen de slachtoffers in eerste instantie op in het kantoorpand waar de bus tegenaan botste. Ambulancemedewerkers verleenden daar eerste hulp. Ook passagiers die niet gewond raakten, konden in het gebouw bijkomen.

Oorzaak

De politie weet nog niet wat de oorzaak van het ongeval is. Zij roept getuigen op zich te melden. Naar verwachting wordt pas volgende week bekend hoe het incident kon gebeuren.

De plaats rond het ongeval was urenlang afgezet. De politie gaf de straten pas rond vier uur weer vrij voor het verkeer. Tram 5 reed hierdoor het grootste gedeelte van de dag niet verder dan station Amsterdam Zuid.

Gevolgen

Normaal gesproken rijdt de lijn van het Centraal Station in de hoofdstad naar Amstelveen. Voor andere tram- of metrolijnen had het ongeluk geen gevolgen.

De inspectie bouw- woningtoezicht heeft het kantoorpand onderzocht. Dat is weliswaar beschadigd, maar er is geen sprake van instortingsgevaar.

Aanrijding tram en bus