WASHINGTON - De Amerikaanse generaal Ricardo Sanchez heeft dinsdagavond bevestigd dat Qusay en Uday Hussein zijn omgekomen bij een vuurgevecht met Amerikaanse militairen. Op een persconferentie in de Iraakse hoofdstad Bagdad zei Sanchez dat meerdere bronnen zijn gebruikt voor de identificatie van de twee zonen van Saddam Hussein.

Sanchez stelde dat de Amerikanen een tip hadden gekregen dat Uday en Qusay zich in een villa in de noordelijke stad Mosul schuilhielden. Amerikaanse militairen vielen de villa dinsdagmorgen aan.

Bestorming

Ongeveer tweehonderd manschappen van de Amerikaanse 101e luchtlandingsdivisie gesteund door helikopters vielen devilla in het noorden van Mosul aan. Er volgde een schietpartij die zeker vier uren duurde. Na afloop werden zeker vier lijken gevonden onder wie van een tienerjongen.

De Amerikaanse nieuwszender CNN meldde uit bronnen binnen het Pentagon te hebben vernomen dat het Amerikaanse leger "redelijk optimistisch" is dat het ook daadwerkelijk om Uday en Qusay Hussein gaat. Eerder zei een Amerikaanse regeringsbron al dat er een "gerede kans" is dat de zoons van de verdreven dictator waren gepakt.

Grote waarde

Majoor Trey Cate van de 101e luchtlandingsdivisie verklaarde na de schietpartij dat in totaal vijf mensen zijn gedood onder wie "vier individuen van grote waarde". Vijf andere personen raakten gewond. Volgens Cate gebeurde de inval na een betrouwbare tip.

De eigenaar van de villa, Nawaf al-Zaidan, zou de Amerikanen hebben ingelicht over het verblijf in zijn huis van Uday en Qusay Hussein, Qusay's 14-jarige zoon en een bodyguard. Volgens een familielid zou Nawaf al-Zaidan de Amerikanen hebben getipt om zo van het viertal af te komen.

25 miljoen

De VS hebben vanaf het begin van de oorlog verwoede pogingen ondernomen om Saddam, Uday en Qusay Hussein te pakken. Zij hebben een beloning van 15 miljoen dollar uitgeloofd voor de tip die leidt tot de arrestatie van Uday en Qusay. Op het hoofd van Saddam staat een beloning van 25 miljoen dollar.