BAGRAM - De Britse premier Tony Blair is in de nacht van maandag op dinsdag van de Afghaanse vliegbasis Bagram naar Londen vertrokken na een bliksembezoek van enkele uren. Blair sprak onder meer met de leider van de Afghaanse interim-regering Hamid Karzai. Ook ontmoette hij er Britse en Amerikaanse militairen die gelegerd zijn op de luchtmachtbasis.

Bekijk video

Het korte bezoek aan de Afghaanse bodem, zo'n 50 kilometer ten noorden van de hoofdstad Kabul, was het eerste van een westerse leider in meer dan twintig jaar. Blair kwam uit Pakistan en India waar hij gesprekken voerde met de Indiase premier Vajpayee en de Pakistaanse leider Musharraf.

Blair zei met zijn bezoek aan de voormalige Russische luchtmachtbasis de steun van de internationale gemeenschap aan Afghaanse interim-regering tot uitdrukking te willen brengen. Volgens de Britse premier zal Afghanistan niet in de steek worden gelaten.

"Afghanistan is te lang een mislukte staat geweest en de wereld heeft daarvoor een prijs betaald in de vorm van export van terreur, export van drugs en tenslotte de explosie van dood en verwoesting in de straten van de Verenigde Staten", aldus Blair tijdens een persconferentie.

De premier en zijn vrouw Cherie arriveerden kort voor middernacht lokale tijd in Bagram in een Hercules transportvliegtuig van de Britse luchtmacht. Na een ontmoeting met Karzai en diens vrouw had Blair ook nog een gesprek met de speciale gezant van de Verenigde Naties voor Afghanistan, Lakhdar Brahimi. Daarna bezocht Blair generaal-majoor John McColl die de VN-troepen in Afghanistan leidt.