GELEEN - De politie heeft dinsdagmiddag een zwembad in Geleenontruimd toen er ammoniak lekte uit de koelinstallatie van het sport- en recreatiecentrum. Vier mensen zijn met ademhalingsmoeilijkheden in het ziekenhuis opgenomen. Bewoners in de omgeving moesten lange tijd ramen en deuren dicht houden.

Het lek in zwembad Glanerbroek ontstond rond half vier. Zeker veertig badgasten meldden zich volgens de hulpdiensten bij huisartsenposten en het ziekenhuis wegens ademhalingsmoeilijkheden en pijn aan de ogen. Vier mensen, onder wie een kind van twee jaar en een baby van paar maanden, moesten in het ziekenhuis worden opgenomen.

Onderhoud

Voor de gemeente Sittard-Geleen is het nog een raadsel hoe het ongeval heeft kunnen gebeuren. In de koelinstalatie zat 9000 liter ammoniak. Hoeveel daaruit is ontsnapt is vooralsnog onduidelijk. Nog niet zo lang geleden had de koelinstallatie nog een onderhoudsbeurt gehad. Burgemeester Dijkstra heeft al gezegd een onderzoek te willen na de oorzaak van het ongeval en hoe zich dat verhoudt met de onderhoudswerkzaamheden eerder.

Voor het dichten van het lek riep de brandweer de hulp in van specialisten uit Born en Maastricht. In totaal werden veertien voertuigen en honderd brandweerlieden ingezet. Zj maakten onder meer een waterscherm rond het zwembad om verspreiding van de giftige ammoniak zoveel mogelijk te beperken. Daarnaast waren tientallen medewerkers van politie en andere hulpdiensten ter plaatse.

Geur

Metingen benedenwinds gaven rond zes uur aan dat er geen gevaarlijke concentraties ammoniak meer uit het gebouw naar de omgeving ontsnapten. Volgens de brandweer was er op dat moment in de omgeving alleen nog sprake van geuroverlast. Wel handhaafden de hulpdiensten uit voorzorg de waarschuwing om ramen en deuren gesloten te houden.

Spullen

In het zwembad bevonden zich zo'n negenhonderd mensen toen de lekkage ontstond. Ongeveer 150 van hen zijn opgevangen in opvangcentrum De Heremiet in Geleen. Ze konden daar terecht met vragen over vermisten. De hulpdiensten adviseerden mensen die last hebben van brandende ogen die met veel water uit te spoelen. Veel mensen moesten spullen, auto's en fietsen achterlaten, waardoor verscheidenen niet meer hun huis in konden.
Mensen kunnen hun eigendommen woensdag tussen 08.00 en 10.00 uur ophalen.