ROTTERDAM - De gemeenteraad van Rotterdam heeft donderdag staatssecretaris Ahmed Aboutaleb van Sociale Zaken (PvdA) voorgedragen tot burgemeester. Hij wordt de eerste Marokkaanse burgemeester van Nederland.

Aboutaleb was eerder ook wethouder van Amsterdam. Hij groeide op in Den Haag.

De tweede partij van de Rotterdamse gemeenteraad, Leefbaar Rotterdam, heeft woedend gereageerd op de voordracht. Fractievoorzitter Sörensen noemde Aboutaleb een "opportunist" en een "carrièremaker". Daarbij hekelde hij het gegeven dat de nieuwe burgemeester een Nederlands en een Marokkaans paspoort heeft.

Referendum

Leefbaar Rotterdam is ook tegen de gevolgde procedure. De partij had liever een referendum gehad waarbij de burgers zelf een burgemeester hadden kunnen kiezen.

Met de komst van PvdA'er Aboutaleb neemt zijn partij drie van de vier burgemeestersposten in van de grote steden. Alleen Den Haag heeft een burgervader van VVD-huize.

Lobby

De Amsterdamse burgemeester Job Cohen is bang dat de lobby van de vier grote steden in de richting van het kabinet minder krachtig wordt nu er geen CDA-burgemeester meer is om de belangen van de vier steden te behartigen.

Hij zei donderdagavond in het televisieprogramma Pauw & Witteman dat een lid van een politieke partij nu eenmaal een betere ingang heeft bij zijn partijgenoten om aandacht te vragen voor maatschappelijke problemen.

Formaliteit

De voordracht van de Rotterdamse gemeenteraad moet officieel nog worden bekrachtigd door het kabinet, maar dit geldt als een formaliteit. Aboutaleb treedt per 1 januari 2009 aan.

In bestuurlijk Nederland is met grote instemming op de komst van Aboutaleb gereageerd. Burgemeester Cohen van Amsterdam feliciteerde de Rotterdammers met hun nieuwe burgemeester. Hij noemde Aboutaleb "een ongelooflijk goede vent".

Geschiedenis

Ook vertegenwoordigers van de Marokkaanse gemeenschap reageerden blij. Volgens het Landelijk Beraad Marokkanen schrijft de Marokkaanse gemeenschap geschiedenis door een burgemeester aan Nederland te leveren, en dan meteen in een belangrijke stad.

De VVD-fractie in de Tweede Kamer vindt het ongepast dat de staatssecretaris van Sociale Zaken de rit van het kabinet niet afmaakt en tussentijds naar Rotterdam vertrekt.