MOSKOU - De Russische hoofdstad Moskou is in de ban van een reeks moorden op vrouwen. Sinds begin juli zijn tien vrouwen op gruwelijke wijze om het leven gebracht. De overeenkomsten tussen de slachtoffers zijn dat ze doorgaans slank gebouwd en hoogopgeleid zijn en lang haar hebben.

De Moskouse politie tast nog volledig in het duister omtrent de identiteit van de mogelijke dader of daders. Sinds het afgelopen weekeinde zit de schrik er echt goed in bij de Moskovieten. Vier vrouwen in de leeftijd van 17 tot 35 jaar konden aan de dodenlijst worden toegevoegd. Vaders laten uit angst hun dochters niet meer uit het oog en mannen doen de boodschappen omdat vrouwen de straat niet meer opdurven, stelde de Moskouse krant Novije Izvestija.

Moordenaars

De politie vermoedt dat er meerdere moordenaars actief kunnen zijn. De lichamen van afgelopen weekeinde zijn namelijk allemaal in verscheidene districten van de stad gevonden. Een moordenaar die alleen werkt, zou dat nooit kunnen doen, aldus onderzoekers. Ook de manier waarop de vrouwen zijn vermoord, verschilt sterk van elkaar. In sommige gevallen was sprake van wurging, in de andere gevallen is geslagen met een zwaar voorwerp. Ook dit kan duiden op meerdere moordenaars, aldus de politie.

Studente

De eerste moord in de reeks was op 1 juli: een studente van de Universiteit van Moskou. Een dag later werd het lichaam van een -jarige muziekstudente op de speelplaats van een kleuterschool gevonden. Twee dagen later trof de politie het stoffelijk overschot van een 28-jarige telefoniste aan en nog eens vier dagen later het levenloze lichaam van een 25-jarige prostituee. Al deze vrouwen zijn gewurgd.

Maar het moorden ging door met een 32-jarige lerares als vijfde slachtoffer. De politie vond een zesde lichaam enige dagen later bij een meertje. Daar kwamen de vier vrouwen van afgelopen weekeinde bij.

Volgens de onderzoekers is roof in ieder geval niet het motief, omdat juwelen en geld niet zijn gestolen. Ook zijn er geen sporen van verkrachting op de lichamen aangetroffen.