UTRECHT - Afbreekbaar plastic mag met ingang van 1 september in de groencontainer. Nederland is volgens de Vereniging van Afvalverwerkers (VvA) het eerste Europese land dat dit op landelijke schaal introduceert. De VvA, verpakkingsindustrie en supermarkten, hebben een kiemplantlogo ontworpen dat aangeeft of het plastic composteerbaar is. De verwerking van de afbreekbare plastics heeft plaats in composteerinstallaties in heel Nederland.

Over twee maanden begint een uitgebreide voorlichtingscampagne om het afbreekbare plastic in de gft-container te deponeren. Volgens woordvoerder G. van Bezooijen van de VvA zijn het vooral de verpakkingen waar kleinere hoeveelheden fruit of andere levensmiddelen inzitten die straks het kiemplantlogo dragen. "Daarbij zal niet alleen het folie afbreekbaar zijn, maar ook de verharde bodem. Anders wordt het voor de consument te ingewikkeld."

Fraudegevoelig

De woordvoerder erkent dat het scheiden van plastic fraudegevoelig is. "Je kunt nooit uitsluiten dat mensen misbruik maken en niet afbreekbaar plastic in de groencontainer doen. We zullen dit initiatief over een jaar evalueren. Dan ook wordt duidelijk of we aanvullende maatregelen moeten nemen om misbruik te voorkomen."

Vuilniszakken

Vanaf 1 september mogen ook composteerbare vuilniszakken in de gft-bak worden gedaan. Dit heeft als voordeel dat de groencontainer minder snel vies wordt. Woordvoerder R. Jongboom van de Belangenvereniging Composteerbare Producten Nederland (BCPN) zegt dat vanaf 15 augustus de eerste producten met het kiemplantlogo in de winkels liggen.

"Het gaat in eerste instantie vooral om verpakkingen van de groenteafdelingen in supermarkten. Gefaseerd zullen er steeds meer producten verschijnen in een afbreekbare plastic verpakking."