HEMPSTEAD - De Amerikaanse presidentskandidaten John McCain en Barack Obama hebben woensdagavond (lokale tijd) hun woordenstrijd over de economische problemen voortgezet.

Ze deden dat tijdens het begin van het derde en laatste tv-debat op een universiteit in de stad Hempstead.

De republikein McCain bracht 'Joe de Loodgieter' ter sprake. Die zou meer belasting moeten gaan betalen als Obama president zou worden, zo beweerde McCain.

Obama reageerde door te herhalen dat iedereen met een inkomen van minder dan 250.000 dollar onder zijn presidentschap geen extra belasting gaat betalen, "geen cent''.

De Democraat houdt vol dat 95 procent van de Amerikanen ontsnapt aan hogere belastingen. Alleen de resterende, welvarende burgers zouden meer belasting moeten betalen.

Campagnes

De kandidaten voor het presidentschap van de Verenigde Staten maakten elkaar verwijten over de negatieve toon van hun campagnes. "100 procent van je advertenties is negatief, John'', zei de Democraat Barack Obama.

De Republikein John McCain bracht daar tegenin dat Obama "ongeëvenaarde hoeveelheden geld heeft uitgegeven aan negatieve reclame''.

McCain wees erop dat Obama onder meer negatief was over zijn gezondheidsplannen. Obama sprak van een verschil van inzicht op dit terrein.

Beide kandidaten gaven toe dat de campagnes tot nog toe op "stevige'' wijze gevoerd zijn.

Ayers

Obama ontkende dat hij nauwe banden heeft met de radicale antioorlogsactivist Bill Ayers. Zijn Republikeinse rivaal John McCain sprak Obama tijdens het laatste verkiezingsdebat aan op zijn vermeende vriendschap met Ayers.

Ayers was in de jaren zestig betrokken bij een groepering die bomaanslagen uitvoerde op Amerikaanse overheidsgebouwen uit protest tegen de oorlog in Vietnam. "Ik heb geen band met Ayers en die heb ik ook nooit gehad'', aldus Obama.

De Democraat weersprak ook beschuldigingen van zijn betrokkenheid bij een grootschalige verkiezingsfraude, zoals de Republikeinse campagne onlangs naar buiten bracht.

Energie

Binnen zeven tot tien jaar moeten de Verenigde Staten veel minder afhankelijk zijn van andere landen voor de energievoorziening. Daarover waren beide presidentskandidaten het woensdagavond eens.

Over de manier waarop dat moet gebeuren, verschillen de meningen. De Republikeinse kandidaat John McCain wil de energieafhankelijkheid van landen in het Midden-Oosten en Venezuela "elimineren'' door veel kerncentrales te bouwen, zonne-energie en schone kolencentrales te ontwikkelen en snel binnenlandse olieboringen toe te staan.

Hij denkt dat het "gemakkelijk kan binnen zeven tot tien jaar.''

De Democraat Obama wil de afhankelijkheid ook afbouwen, in ongeveer tien jaar tijd. Hij wees er wel op dat de VS beschikt over 4 procent van de wereldwijde olievoorraad, terwijl het een kwart van de energie gebruikt.

"We kunnen ons niet uit de problemen boren''. Obama sluit olieboringen niet uit, maar verwacht vooral heil van zonne- en windenergie.

Gezondheidszorg

McCain uitte stevige kritiek op de plannen voor de Amerikaanse gezondheidszorg Obama. McCain zei dat Obama meer bureaucratie en te veel geld aan gezondheidszorg wil spenderen.

Obama pleitte voor een actieve betrokkenheid van de Amerikaanse overheid bij het verbeteren van de gezondheidszorg door grote bedrijven te dwingen de ziektekostenverzekering van hun werknemers te garanderen.

Zo zou het grote aantal van 47 miljoen Amerikanen zonder ziektekostenverzekering moeten worden teruggedrongen.

McCain reageerde fel: "Obama wil meer bureaucratie en meer geld uitgeven, het geld van de gewone man zoals Joe de loodgieter''. Obama verklaarde daarop dat hij graag bereid is om Joe te ontmoeten en hem van zijn gelijk te overtuigen.

Slotdebat Obama - McCain