MADRID/DEN HAAG/ALICANTE - Door twee bomexplosies in hotels in de toeristenoorden Benidorm en Alicante aan de Spaanse Costa Blanca zijn dinsdagmiddag zeker dertien mensen gewond geraakt, onder wie een 32-jarige Nederlander. De man heeft dinsdagavond een operatie van vijf uur ondergaan en ligt op de afdeling intensieve zorg in het algemeen universitair ziekenhuis van Alicante.

De Nederlander heeft door de explosie in Alicante zware verwondingen aan het hoofd en zijn rechterarm opgelopen, aldus een zegsman van het Nederlandse ministerie van Buitenlandse Zaken. De man zou een talencursus aan de Costa Blanca hebben gevolgd. Een woordvoerder van het ziekenhuis in Alicante zei dat de "situatie van de man zeer ernstig is" en dat hij voorlopig niet naar elders wordt vervoerd.

Naast de Nederlander zijn ook een een Duitser, twee Zweden, twee Russen en een Brit met verwondingen in het ziekenhuis in Alicante opgenomen. Ook de situatie van de Duitser is ernstig.

ETA

De Baskische terreurgroep ETA had volgens de politie kort voor de aanslagen telefonisch voor de bommen gewaarschuwd. Het hotel Residencia Bahía in Alicante was kort voor de explosie geëvacueerd.

De waarschuwing van de ETA kwam binnen bij de Spaans-Baskische krant Gara. De gewonden hier vielen niet in het hotel zelf, maar in een naastgelegen pand. Het getroffen hotel ligt niet ver van een lokaal kantoor van de Partido Popular (PP), de partij van premier Aznar.

Benidorm

De anonieme beller repte ook van een bom in een hotel in Benidorm, niet ver van Alicante. Ook dat hotel, Nadal, werd tijdig leeggehaald. Vijf politiemensen, die de buurt bewaakten, en een burger raakten hier gewond toen de ontploffing plaatshad.

Minister van Binnenlandse Zaken Angel Acebes zei dat de bom vroeger was afgegaan dan de anonieme beller had aangekondigd. Daardoor werd volgens hem de politie in de val gelokt.

Geruststellen

Na de explosies stuurden Nederlandse touroperators hun reisleiders in Benidorm en Alicante erop uit om vakantiegangers ter plaatse gerust te stellen na de bomexplosies. De reisorganisaties TUI (onder meer Arke en Holland International), Thomas Cook (Vrij Uit en Neckermann) en OAD Reizen lieten weten dat er geen Nederlandse gasten via hun organisaties in de twee getroffen hotels aan de Costa Blanca verblijven.

"Vakantiegangers die in buurt verblijven, bellen ons bezorgd op. De aanslagen hebben zeker een shock teweeggebracht", aldus H. Hofstee, hoofd cliëntenservice van Thomas Cook.

Volgens directeur R. Engeman van het ANVR is alleen het hotel in Benidorm bekend bij de reisbrancheorganisatie. Via Fit Vakanties, een dochteronderneming van TUI, heeft voor een Nederlander een verblijf in dit hotel in oktober geboekt. "Vanzelfsprekend wordt dit omgeboekt", aldus de zegsman van TUI.

Waarschuwing

Het ministerie van Buitenlandse Zaken wijst op zijn website vakantiegangers al langer op het gevaar van ETA-aanslagen. Naar aanleiding van de explosies vaardigt het ministerie geen speciale waarschuwing uit voor toeristen.

"Normaal gesproken is dit een veilig gebied", aldus een woordvoerder. "Extra waarschuwingen zouden alleen maar tot grote ongerustheid onder toeristen leiden."