TILBURG - Ruim 300.000 mensen hebben maandag de Roze Maandagvan de Tilburgse kermis bezocht, net zo veel als vorig jaar. Datschat de politie. Het evenement verliep volgens een woordvoerstervan de gemeente rustig. Roze Maandag is het homo-integratiefeestvan de Tilburgse Kermis. Het is de drukste dag van de negen dagendurende kermis.

Roze Maandag werd 's middags geopend door zangeres Esther Hart. Zijnam eerder dit jaar deel aan het Eurovisie songfestival in Riga.Hart, die ook docent zang is aan de Fontys Rockacademie in Tilburg,zong het songfestivallied One more night en een aantal anderenummers. Ongeveer 1500 kermisbezoekers bekeken het optreden.

Groot feest

Bij de opening van Roze Maandag was ook een groot aantalhomocoryfeeën zoals Gaykrant-hoofdredacteur Henk Krol enoud-voetbalscheidsrechter John Blankenstein. Verschillende sprekersbenadrukten tijdens de opening het unieke karakter van hethomo-integratiefeest: homo's, lesbo's en hetero's die samen eengroot feest vieren.

Het feest begon net als op zaterdag en zondag rustig. Door hetwarme weer kozen veel mensen voor het strand of een koele plek inde tuin. Later op de avond kwam de bezoekersstroom goed op gang.Een helikopter van het Korps Landelijke Politie Diensten hield debezoekersstromen in de gaten.

Roze Maandag is een kijkfeest. Bont uitgedoste travestieten enleernichten paraderen langs botsauto's, spookhuis en de polyp (eenspin-draaimolen) hetero's kijken hun ogen uit wegens dezeextravagantie.

Aids-fonds

Tijdens het feest wordt geld ingezameld voor hetAids Fonds. Bezoekers kunnen roze wuppies kopen. De opbrengst vande verkoop gaat naar een aidsproject in Lekoa Vaal in Zuid-Afrika.Vorig jaar werd bijna 24.000 euro opgehaald. De organisatie hooptdit jaar opnieuw een dergelijk bedrag in te zamelen.

De aanloop naar Roze Maandag was dit jaar rustig. Vorig jaarruzieden gemeente, horeca en kermisexploitanten en Stichting RozeMaandag. De horecaondernemers waren boos op de gemeente omdat zegeen buitenactiviteiten mochten organiseren en geen grote terrassenmochten neerzetten. De gemeente had dit met het oog op deveiligheid van kermisbezoekers verboden.

Dit jaar was er meer mogelijk. Op verschillende podia en inkroegen waren optredens van deejays en artiesten. En in popcentrum werd een groot feest gehouden dat tot diep in de nacht duurde.