GRONINGEN - De provincie Groningen heeft in totaal 30 miljoen euro vastgezet bij de in de problemen geraakte IJslandse banken Kaupthing Bank en Landsbanki Islands.

Dat maakte gedeputeerde Marc Calon dinsdag bekend tijdens een persconferentie.

Bij de Kaupthing Bank heeft de provincie in totaal 20 miljoen vastgezet, waarvan een deposito van 10 miljoen in de nacht van dinsdag op woensdag afloopt. De andere twee lopen op 3 november van dit jaar af.

Borssele

Ook de kerncentrale Borssele heeft miljoenen in deposito uitstaan bij de noodlijdende IJslandse bank Landsbanki. EPZ, de eigenaar van de centrale, heeft zijn advocaat ingeschakeld om de 25 miljoen euro terug te vorderen.

Eerder deze week werd al bekend dat ook andere Nederlandse gemeenten geld hebben weggezet op IJslandse spaarrekeningen.

Icesave

Wouter Bos (Financiën) liet dinsdag weten dat naar schatting 1,6 tot 1,7 miljard euro aan spaargeld bij de omgevallen IJslandse bank Icesave valt onder het zogenoemde depositogarantiestelsel. Daarvan komt 1,1 miljard euro voor rekening van de IJslanders.

Volgens Bos valt 300 tot 350 miljoen euro onder het zogenoemde omslagstelsel. Dat betekent dat andere banken in Nederland deze schade compenseren. Over het resterende bedrag voert Financiën nog overleg met banken, aldus Bos.