DEN HAAG - VVD'er Henk Kamp verlaat de Tweede Kamer. Hij wordt vanaf volgend jaar commissaris voor de Antilliaanse eilanden Bonaire, Sint Eustatius en Saba. Staatssecretaris Ank Bijleveld (Koninkrijksrelaties) en Kamp hebben dat dinsdag laten weten.

Als commissaris zal Kamp zich vooral bezighouden met de uitvoering van de plannen om de drie eilanden de komende jaren als bijzondere gemeenten binnen het Nederlands staatsbestel te brengen. De oud-minister van Defensie moet erop toezien dat dit op een goede manier en op tijd wordt gerealiseerd.

Door het vertrek van Kamp komt er een zetel in de VVD-bankjes vrij voor Ton Elias. De communicatie-adviseur viel na de verkiezingen net buiten de boot en wacht al tijden op een plekje in de Kamer.

Strenge kijk

Als Kamerlid viel Kamp (56) op door zijn rechtlijnige en strenge kijk op asielzaken en integratie en ontpopte hij zich tot een prominent VVD'er op de rechtervleugel. In Kamerdebatten pleitte hij vaak voor een harde aanpak van Antilliaanse jongeren die over de schreef gaan.

Hij verzette zich tegen de komst van criminele jongeren uit de Antillen naar Nederland. Kamp vindt dat hun problemen op de Antillen zelf moeten worden opgelost. Laagopgeleide jongeren uit de Antillen en Aruba die zich hier misdragen, moeten terug, stelde hij.

Reactie

Op de Nederlandse Antillen is verheugd gereageerd op de benoeming van Kamp (VVD). Gedeputeerde van Staatkundige Structuur op Saba, Chris Johnson, is al gebeld door staatssecretaris Ank Bijleveld over de benoeming.

"Ik ken de heer Kamp niet persoonlijk, maar ik heb gehoord dat hij een energieke, no-nonsense persoon is. Dat is precies wat Saba nodig heeft, zo zegt Johnson. "Wij zijn ook energiek en hebben een vast doel voor ogen. We willen af van de dubbele bestuurslaag binnen de Antillen. Daar zijn we altijd open en eerlijk over geweest."