GRONINGEN - De drie verdachten in de Groningse hiv-zaak ontkennen schuldig te zijn aan de hiv-besmettingen van de veertien slachtoffers.

Dat hebben Peter M., Wim D. en Hans J., dinsdag zelf voor de rechtbank verklaard. "Iedereen geeft ons de schuld, wij hebben het allemaal gedaan. Maar de mannen die mensen besmetten op parkeerplaatsen lopen nog steeds vrij rond en daar doet niemand iets aan", aldus D.

De verklaringen van slachtoffers dat ze bij de seksbijeenkomsten hiv zouden hebben opgedaan worden door de verdachten als leugens afgedaan. "Dat gaat er bij mij niet in. De mannen die een relatie hebben weten vaak van elkaar niet wat ze allemaal buiten die relatie uitspoken. Het is niet zo dat ze bij ons voor het eerst onveilige seks hadden", aldus Peter M.

Handelingen

De verdachten weten vaak niet meer wat zich in 2005 en 2006 precies tijdens de feesten heeft afgespeeld. "Hoe en wat er aan seksuele handelingen zijn verricht, kan ik me niet herinneren", verklaarde M. Volgens Hans J. zijn het vage herinneringen "Ik weet alleen dat iedereen het met iedereen deed."

Wel verklaarde J. opnieuw dat hij onder dwang van Peter M. hiv-besmet bloed via een injectiespuit in de bil van een verdachte heeft gespoten. "De spuit zat al in zijn bil. Peter wees ernaar en zei: 'Doe het!'. Ik kan me vaag herinneren dat hij het bloed daarvoor uit m'n arm heeft afgenomen in de keuken, maar bij welk slachtoffer dat was weet ik niet meer." M. noemt de verklaringen van J. "fantasierijk".

Bloedonderzoek

Vanmiddag komen drie virologen in de rechtbank aan het woord. Uit bloedonderzoek dat zij hebben verricht zal blijken of het hiv-virus dat de slachtoffers bij zich dragen hetzelfde is als dat van de daders.