ARNHEM - Bewoners van het Arnhemse Spijkerkwartier dreigen met harde acties als de rosse buurt niet verdwijnt uit hun wijk. De bewoners zijn bang dat de gemeente haar besluit om de raamprostitutie in 2002 te verhuizen, niet nakomt. De gemeente besloot enkele jaren geleden de ramen te verplaatsen naar een locatie aan de rand van Arnhem.

Bewoners klagen al lange tijd steen en been. "De prostitutie trekt drugsoverlast aan", zegt woordvoerder L. Laarmans van het Actiecomité Spijkerkwartier. "De verslaafden dealen openlijk in harddrugs en intimideren buurtbewoners. Ze maken er een puinhoop van."

Het actiecomité is bang dat verhuizing van de prostitutie voor 1 december 2002 niet meer haalbaar is. Laarmans vreest zelfs dat de gemeente wil afzien van de verplaatsing. Buurtbewoners zinnen daarom op acties zoals het bezetten van gebouwen van de gemeente. Het actiecomité maakt zijn ongenoegens maandagavond kenbaar aan de gemeente.

Volgens de gemeente is het nog steeds de bedoeling dat de rosse buurt eind dit jaar is verdwenen uit het Spijkerkwartier. "We zijn nog druk bezig met het aankopen van panden", zegt een gemeentewoordvoerster. Het aantal ramen is de afgelopen jaren al gedaald van 240 naar ongeveer 100. Er wordt ook hard gewerkt om de drugsoverlast te verminderen, aldus de gemeente.