BRUSSEL - Minister Van Ardenne van Ontwikkelingshulp is woedend over de 'verkoop' van Nederlandse hulpgelden voor scholen in Indonesië. "Het onderwijsprogramma wordt blijkbaar bij opbod geveild. Dat is onbestaanbaar, onaanvaardbaar voor Nederlandse ontwikkelingshulp", zei ze maandag in Brussel, waar ze een EU-vergadering bijwoonde.

Van Ardenne vertrekt maandagmiddag naar Indonesië voor een internationale bijeenkomst. Die reis was al eerder gepland. "Daar wil ik nu gesprekken over het onderwijsprogramma aan vastknopen." Ze heeft een gesprek aangevraagd met de Indonesische minister Kwik van Nationale Planning.

Vooral de berichtgeving in NRC Handelsblad van afgelopen weekeinde heeft de minister verontrust. Volgens de krant, die eigen onderzoek heeft verricht op West-Java, moeten scholen smeergeld betalen aan lokale ambtenaren om Nederlandse hulp te krijgen. "De armste scholen komen zo niet in aanmerking voor hulp", constateert Van Ardenne bitter.

Eerder al kwam de bewindsvrouw een 'verontrustend' rapport onder ogen over soortgelijke praktijken op het eiland Kalimantan. Het Nederlandse onderwijsprogramma in Indonesië, ongeveer 25 miljoen euro per jaar, wordt verdeeld door de Wereldbank.