ROTTERDAM - Bij de aanhouding van 799 mensen rond de voetbalwedstrijd Feyenoord-Ajax in april 2006, hebben de Rotterdamse autoriteiten de grenzen van het toelaatbare fors overschreden.

Het aantal aanhoudingen was onnodig hoog en de behandeling van de supporters was ernstig onder de maat.

Dat concludeert dinsdag de Nationale ombudsman Alex Brenninkmeijer na uitgebreid onderzoek naar het politieoptreden.

De arrestanten werden urenlang zonder eten, drinken en toiletten vastgehouden. Niet alleen raddraaiers zaten vast, ook kinderen, ouderen en zwangere vrouwen werden opgehouden in bussen en in de parkeerkelder van de rechtbank. In de dagen die volgden, regende het klachten over het politieoptreden.

Ajaxsupporters

De politie pakte de honderden voetbalfans en stenengooiers op omdat ze op het Marathonviaduct bij de Kuip bleven hangen. Daardoor kon een trein met Ajaxsupporters aanvankelijk niet vertrekken. De mobiele eenheid (ME) sloot de Feyenoordaanhang in en dirigeerde iedereen naar bussen.

Een jaar eerder liep het bij de voetbalklassieker volledig uit de hand. De Feyenoordaanhang koelde zijn woede op de politie. Daarbij raakten ruim vijftig agenten gewond. De politie stond daardoor op scherp.

Signaal afgeven

De ombudsman concludeert dan ook dat het toenemende voetbalgeweld steeds meer druk legt op gemeente en politie."De wens om hard op te treden en de wens om aan de supporters het signaal af te geven dat het menens is in Rotterdam, lijkt te veel invloed te hebben gehad op de keuzes die zijn gemaakt, zodat die keuzes onevenwichtig waren."

Er waren ook andere manieren om de mensen daar weg te halen, stelt de ombudsman. Daar komt nog bij dat niemand is vervolgd voor de redenen waarom ze zijn aangehouden. Brenninkmeijer noemt dat onbehoorlijk. Circa vijftig relschoppers moesten voor de rechter verschijnen voor openlijke geweldpleging. Een aantal anderen kreeg een boete omdat ze zich niet konden legitimeren.

Burgemeester Opstelten

Burgemeester en korpsbeheerder Ivo Opstelten, korpschef Aad Meijboom en hoofdofficier Henk Korvinus staan lijnrecht tegenover de conclusies van de ombudsman. Zij vinden dat bij de aanhoudingen geen grenzen zijn overtreden.

"Ons optreden was destijds noodzakelijk om de orde te handhaven. Als we dat niet hadden gedaan, waren er rellen uitgebroken", schrijven ze in een verklaring. Excuses hoeven de arrestanten dan ook niet te verwachten.

Opstelten, Meijboom en Korvinus geven wel toe dat bij de opvang van de mensen het nodige is misgegaan. "Daar hebben we onze lessen uit geleerd", zei Opstelten.

Klacht

Advocaat Frank van Ardenne diende namens 87 supporters een klacht in. Hij omschrijft het rapport als vernietigend. Wat de raadsman betreft, hebben de personen die ten onrechte zijn aangehouden recht op excuses en een schadevergoeding.

"Het zou de overheid sieren wanneer zij het boetekleed zou aantrekken en de onschuldige Feyenoordsupporters een financiële genoegdoening zou betalen." Maar het belangrijkste, aldus van Ardenne, is dat de gebeurtenissen van 23 april 2006 zich niet herhalen. "Dit is een typisch geval van eens maar nooit meer."

Excuus

De Feyenoordsupporters verwachten een excuus van de Rotterdamse burgemeester. "Dat hij toegeeft dat hij op 23 april 2006 verkeerd heeft gehandeld. Dan is het voor ons afgedaan", zei algemeen manager Joop Verschuuren van de Supportersvereniging Feyenoord dinsdag.

Het rapport noemt hij "vernietigend". "Wij zijn in het gelijk gesteld." Hij vindt het onbegrijpelijk dat opa's, oma's en kinderen (van wie de ouders vreselijk ongerust waren) uit voorzorg zijn gearresteerd. "Ze hadden de supporters - ik praat hier niet over hooligans - ook gewoon kunnen wegsturen."