LOS ANGELES - Brandweerlieden in de Amerikaanse staat Californië strijden deze dagen tegen een reeks branden. Zeker één burger kwam al om het leven door het vuur, 1200 mensen moesten worden geëvacueerd.

Gouverneur Arnold Schwarzenegger heeft maandag (lokale tijd) de noodtoestand afgekondigd voor twee gebieden ten noorden van Los Angeles.

Meer dan duizend brandweerlieden houden zich bezig met het blussen van de branden, die worden aangewakkerd door woestijnwinden. Tientallen woningen en ruim vierduizend hectare aan droge bosjes zijn al in de as gelegd.

Woestijnwinden

De woestijnwinden bereiken snelheden van 110 kilometer per uur. Ze stuwen het vuur op sommige plekken 70 meter de lucht in.

Een dakloze kwam met zijn hond in de vlammen om. Een andere man stierf door een verkeersongeluk toen hij op de vlucht was voor de vuurzee.

Droog klimaat

Californië wordt ieder jaar geplaagd door branden. Het droge klimaat, felle woestijnwinden en het bouwen van huizen in bosrijke gebieden dragen bij aan het probleem.

Vorig jaar oktober moesten 640.000 mensen een veilig heenkomen zoeken voor branden. De financiële schade bedroeg een miljard dollar (730 miljoen euro).

Opnieuw branden Californië