WENEN - Noord-Korea verleent inspecteurs van het Internationaal Atoomenergie Agentschap (IAEA) opnieuw toegang tot de nucleaire reactor in Yongbyon. Dat heeft het agentschap maandag laten weten.

De toezegging komt een dag nadat Noord-Korea bekendmaakte de ontmanteling van de reactor te hervatten.

Het voornemen van Pyongyang is een reactie op het besluit van de Verenigde Staten om Noord-Korea te schrappen van de lijst met zogenoemde schurkenstaten die het terrorisme zouden steunen.

Washington besloot zaterdag Noord-Korea van deze lijst te halen nadat een akkoord was bereikt over de ontmanteling van de nucleaire projecten in het communistische land. Noord-Korea beloofde toen weer internationaal toezicht toe te staan.

Akkoord

VN-chef Ban Ki-moon verwelkomde de overeenkomst tussen Washington en Pyongyang. De secretaris-generaal noemde het akkoord een nieuwe stap naar een atoomvrij Koreaans schiereiland.

Noord-Korea was na een internationale overeenkomst in augustus al begonnen met de ontmanteling van de kernreactor. Maar toen de VS bleven weigeren om het land van de zwarte lijst te halen, stuurde Noord-Korea de internationale toezichthouders weg en wilde weer beginnen met de nucleaire werkzaamheden.