HEERLEN - Zonnecellenfabriek Solland Solar in Heerlen is maandagmiddag ontruimd nadat op het terrein een vat met chemicaliën is omgevallen. Dat liet de brandweer weten.

Ongeveer tweehonderd medewerkers moesten het fabrieksgebouw verlaten. Zij moesten zich door familie en kennissen laten ophalen, omdat ze niet meer bij hun eigen autosleutels konden.

Drie medewerkers en een cameraman van de regionale omroep L1 zijn naar het ziekenhuis gebracht omdat ze een vreemde smaak in de mond hadden als gevolg van het inademen van de giftige dampen.

Het gescheurde afvalvat bevatte duizend liter van de chemicaliën salpeterzuur en fluorwaterstofzuur.

Chemische reactie

Toen deze stoffen als gevolg van de lekkage in aanraking met zuurstof kwamen, ontstond een chemische reactie en verspreidden giftige gassen zich in de fabriek.

De giftige dampen kwamen via de afzuiging ook naar buiten. De gifwolk trok richting Duitsland, maar de concentratie is daar niet meer gevaarlijk, bleek uit metingen.

Wat de gevolgen van inademen van het gif op de langere termijn zijn, weet de brandweer nog niet.

Overpompen

De bedrijfsbrandweer van DSM begon in de namiddag met het overpompen van de giftige vloeistof in speciale vaten. Dat kan nog enkele uren in beslag nemen. Zodra dit gebeurd is, verricht de brandweer nieuwe metingen.