RIJSWIJK - Het aantal alleenstaanden zal de komende jaren toenemen van 2,4 miljoen in 2003 tot 3,4 miljoen in 2030. Dat meldde het Centraal Bureau voor Statistiek (CBS) maandag.

Het ontbinden van de relatie en vergrijzing zijn de belangrijkste oorzaken van de groei. Het aantal alleenstaande ouderen (65-plus) neemt de komende 27 jaar het sterkst toe, met een stijging van 700.000 in 2003 tot 1,3 miljoen in 2030. Naast het overlijden van de partner is het langer alleen wonen van bejaarden daarvan de oorzaak. Ouderen verhuizen in de toekomst minder snel naar een tehuis.

Het aantal jonge alleenstaanden neemt de komende jaren niet toe, voorspelt het CBS. Bij vertrek uit het ouderlijk huis gaan nu vier op de tien jongeren alleenwonen. Het CBS verwacht dat dit in de toekomst ook het geval zal zijn. Hierdoor blijft het aantal alleenwonende jongeren (15 tot 30 jaar) rond het huidige half miljoen schommelen.

De term alleenstaande slaat op eenpersoonshuishoudens. Een gescheiden vrouw met inwonende kinderen of een vrijgezelle bejaarde in een bejaardenhuis valt niet onder deze definitie.