DEN HAAG - Het ministerie van Defensie heeft onmiddellijk maatregelen genomen nadat bleek dat in het SBS6-programma Undercover in Nederland zondagavond gaten in de beveiliging van militaire bases werden getoond.

Zo is volgens een woordvoerder vooruitlopend op de uitzending de beveiliging aan de poort al aangescherpt. Ook is inmiddels aan de beveiligingsautoriteit van Defensie opdracht gegeven een onderzoek te doen.

Daaruit moet blijken of er naast menselijk falen ook sprake is van technische of procedurele missers.

In het tv-programma toont verslaggever Alberto Stegeman dat onbevoegden zonder noemenswaardige problemen bases op kunnen komen, bij zwaar beveiligd materieel kunnen geraken en met een legertruck het terrein af kunnen rijden. Stegeman deed zijn undercoverwerk bij de bases in Woensdrecht en Havelte.

Geschrokken

De Tweede Kamer is hevig geschrokken van de gaten in de beveiliging en vindt die ontoelaatbaar. GroenLinks wil een parlementair onderzoek naar de beveiliging van militaire bases en nog komende week, tijdens het herfstreces, een spoeddebat met minister Eimert van Middelkoop (Defensie).

"Beveiliging van militaire objecten blijkt een lachertje. Dat dit ondanks het zeer kritische rapport van de Rekenkamer uit 2005 vandaag de dag nog kan, dwingt volgens ons tot een parlementair onderzoek", aldus GroenLinks-leider Femke Halsema.

Er lijkt vooralsnog onvoldoende steun voor in het parlement. Andere partijen willen de eerder al bekritiseerde beveiliging aan de orde stellen bij geplande debatten de komende weken.

Verontrustend

Defensie betitelt de beelden van zondagavond als "verontrustend". Er is meteen een melding gedaan bij de Koninklijke Marechaussee.

Het ministerie noemt het ook zorgelijk dat eigen medewerkers het programma mede mogelijk hebben gemaakt. Militairen hebben SBS getipt en een ex-militair leverde de sleutels om de truck mee te kunnen nemen.

Objecten

Het ministerie wijst erop dat gezien de omvang en schaal van de militaire objecten het niet mogelijk is alle objecten, kazernes, vliegbases, terreinen 100 procent te bewaken en te beveiligen.

"De cruciale, onmisbare systemen hebben bij de beveiliging de hoogste prioriteit", aldus een woordvoerder.