BALI - De vierde verdachte van de bloedige bomaanslagen op het Indonesische eiland Bali van oktober, moet maandag voor de rechter verschijnen. Hij wordt beschuldigd van het plannen en organiseren van terreuraanslagen.

Ali Imron heeft bekend betrokken te zijn geweest bij het maken van explosieven voor de aanslagen. Hij liet eerder weten een mengeling van vreugde en spijt te voelen over zijn daad, die de dood tot gevolg had van 202 mensen, voornamelijk buitenlandse toeristen. Als hij schuldig wordt bevonden, kan hij de doodstraf krijgen.

Broers

Zijn twee oudere broers, Mukhlas en Amrozi, stonden al eerder terecht voor hun vermeende betrokkenheid bij de bomexplosies. Tegen Amrozi is ook de doodstraf geëist. Hij kreeg maandag van de rechter te horen dat er op 7 augustus uitspraak zal worden gedaan in zijn zaak. Daarbij herhaalde hij nog eens dat hij volledig achter de aanslagen staat en liever de doodstraf krijgt dat toe te geven dat hij spijt heeft van de moord op "ongelovigen".

Jemaah Islamiyah

De andere verdachte is Imam Samudra, het vermoedelijke brein achter de aanslagen. Hij moest vorige week al voor de rechter verschijnen. Volgens de Indonesische politie is Samudra een leidend figuur binnen de extremistische moslimorganisatie Jemaah Islamiyah.

Deze organisatie heeft volgens de Verenigde Staten banden met al-Qaeda, het terreurnetwerk van Osama bin Laden. De drie broers Ali, Mukhlas en Amrozi zouden zijn opgeleid in trainingskampen van al-Qaeda in Afghanistan.