VOLENDAM - In Hotel Spaander aan de Haven in Volendam is zondagmiddag een zeer grote brand uitgebroken.

De 78 gasten mogen zondagavond nog niet terug naar het hotel. Zij zijn voor tenminste een nacht elders ondergebracht. Dit meldde een woordvoerder van de gemeente Edam-Volendam zondagavond.

De hotelgasten mogen zondagavond wel gefaseerd en onder begeleiding korte tijd naar hun kamer om daar spullen op te halen. Het lege hotel wordt bewaakt door beveiligingsdiensten.

Oorzaak

De oorzaak van de brand, die rond kwart voor vier uitbrak in de sauna van het hotel, is nog niet bekend. De technische recherche start maandag een onderzoek. Ook over de schade is volgens de gemeente nog niets te zeggen.

Hoewel de brand beperkt bleef tot het saunagedeelte, is het volgens conservator Jannig Kwakman nog niet duidelijk of de kunstcollectie van Hotel Spaander is beschadigd. Zij vreest vooral voor roetschade en hoopt maandagochtend een inspectie te kunnen doen.

Schilderijen

In het hotel hangen ongeveer achthonderd schilderijen en tekeningen die dateren van de periode rond het einde van de 19e eeuw.

Ze zijn gemaakt door kunstenaars die rond die tijd in Volendam verbleven. Kwakman noemt de collectie, die door de jaren heen is verzameld, uniek.

Brandweer

Omdat het om een oud, grotendeels houten gebouw gaat, rukte de brandweer zondagmiddag met groot materieel uit. Burgemeester Willem van Beek van de gemeente Edam-Volendam was snel ter plaatse.

"Gezien de geschiedenis met brand in het dorp, gaat er wel iets door je heen als je zulk nieuws hoort", aldus Van Beek, die zondagavond apart de hotelgasten en het personeel toesprak.

Het hotel ligt nog geen honderd meter van de plek waar in de nieuwjaarsnacht van 2000 op 2001 in Café De Hemel een grote brand uitbrak. Die kostte veertien jongeren het leven.

Brand in hotel Volendam