DEN HAAG - De Immigratie- en Naturalisatiedienst (IND) is van plan het asielverzoek van PKK-kopstuk Nuriye Kespir af te wijzen. Dat heeft een woordvoerder van het ministerie van Justitie maandag gezegd.

Kespir heeft in het najaar in Nederland asiel aangevraagd. De IND heeft een onderzoek gedaan naar de mogelijke betrokkenheid van Kespir bij oorlogsmisdaden.

De dienst heeft het voornemen om de aanvraag af te wijzen aan de advocaat van Kespir bekendgemaakt. Verwacht wordt dat de definitieve beslissing van de IND niet lang meer op zich laat wachten. In afwachting van dit besluit zit de Koerdische vast in het Grenshospitium. Bij een afwijzing zal ze het land moeten verlaten.

Kespir is lid van de uit zeven mannen en twee vrouwen bestaande presidentiële raad van de Koerdische arbeiderspartij PKK. De partij is al jaren in een strijd verwikkeld met het Turkse leger. Daarbij zijn sinds 1984 zeker 36.000 mensen om het leven gekomen. Turkije ziet de PKK als een terroristische organisatie.

PKK-leider Öcalan is in Turkije veroordeeld tot de doodstraf. In Duitsland is de organisatie ook verboden, in Nederland echter niet.

Kespir is het tweede vooraanstaande PKK-lid dat in Nederland asiel heeft aangevraagd. In 1999 probeerde een ander lid van de presidentiële raad, Murat Karayilan, dat ook. De IND wees het verzoek af.

/NIEUWSVooraanstaand PKK-lid vraagt asiel in Nederland