AMSTERDAM - Nederlander zijn positief over de manier waarop de regering handelt in de kredietcrisis. Bijna 70 procent vindt dat het kabinet dat goed doet, twee weken geleden was dat nog 48 procent.

Dat blijkt zondag uit de wekelijkse peiling van Maurice de Hond. Volgens de Hond steunen kiezers van alle partijen de gekozen koers, uitgezonderd PVV-stemmers.

Vooral de PvdA spint garen bij het toegenomen vertrouwen in PvdA-leider Wouter Bos. De partij steeg in twee weken vijf zetels, van zestien naar 21.

Ook CDA en VVD zouden er een zetel bij krijgen als er nu verkiezingen waren. Het CDA zou zo op 33 zetels komen, de VVD op 22. Daardoor komen de drie van oudsher grootste partijen voor het eerst in een jaar op meer dan de helft van het aantal zetels in de Tweede Kamer. De SP, D66, PVV en GroenLinks raakten juist een zetel kwijt.

Geld

Volgens het onderzoek van De Hond is 11 procent van de ondervraagden bang op een bankrekening staand geld kwijt te raken en denkt 41 procent dat de wereld te maken krijgt met een crisis als na de beurskrach van 1929.

Bijna driekwart verwacht een recessie, maar 55 procent denkt wel dat de situatie in Nederland gunstiger is dan in andere landen van West-Europa.

Grote aankopen doet 20 procent overigens even niet, terwijl een iets grotere groep (30 procent) erover denkt de dure aankopen uit te stellen.