SEOUL - Noord-Korea gaat de ontmanteling van de nucleaire reactor in Yongbyon hervatten. Dat heeft het ministerie van Buitenlandse Zaken in Pyongyang meegedeeld, aldus het Noord-Koreaanse persbureau KCNA.

Het voornemen van Pyongyang is een reactie op het besluit van de Verenigde Staten om Noord-Korea te schrappen van de lijst met zogenoemde schurkenstaten die het terrorisme zouden steunen.

Washington besloot zaterdag Noord-Korea van deze lijst te halen nadat een akkoord was bereikt over de ontmanteling van de nucleaire projecten in het communistische land. Noord-Korea zal ook weer internationaal toezicht toestaan.

Overeenkomst

Noord-Korea was na een internationale overeenkomst in augustus al begonnen met de ontmanteling van de kernreactor. Maar toen de VS bleven weigeren om het land van de zwarte lijst te halen, stuurde Noord-Korea de internationale toezichthouders weg en wilde de nucleaire werkzaamheden weer hervatten.

De Japanse regering zei zondag het Amerikaanse besluit te betreuren. De regering in Tokio wilde dat Noord-Korea eerst informatie zou verschaffen over de zeker dertien Japanse burgers die in de jaren zeventig en tachtig waren ontvoerd. Volgens Tokio is ontvoering een terroristische actie.

Noord-Korea heeft vier jaar geleden vijf ontvoerde Japanners vrijgelaten en zei toen dat de rest was overleden. De ontvoerde Japanners moesten Noord-Koreaanse spionnen de Japanse taal en cultuur bijbrengen.