HOEK VAN HOLLAND - De deelnemers aan de 45e strandzesdaagse zijn maandag rond 08.00 uur van start gegaan bij Hoek van Holland. In totaal nemen duizend wandelaars deel aan de tocht over 140 kilometer, van Hoek van Holland naar Den Helder.

De eerste etappe voert de deelnemers over 30 kilometer strand van Hoek van Holland naar Wassenaar. Ze brengen de nacht door op de camping bij Duinrell. De organisatie zorgt voor het vervoer van de bagage van de deelnemers. De laatste etappe is zaterdag en voert van Callantsoog naar eindpunt Den Helder.

De jongste deelnemer aan de wandeltocht langs de Hollandse kuststrook is twaalf jaar oud. "Dat is de minimumleeftijd die we stellen aan deelname", zegt medeorganisator W. van Loo. "Een maximumgrens hebben we niet, de enige voorwaarde die we aan de deelnemers stellen is dat ze in goede gezondheid verkeren."

Voor de meeste deelnemers blijkt de etappe van woensdag, naar Velsen, de lastigste. "Psychologisch gezien blijkt dat vaak een moeilijke etappe, maar wie Velsen haalt, haalt ook de finish", weet Van Loo uit ervaring. Bij de finish in Den Helder, op het strand van Huisduinen, worden de eerste wandelaars zaterdag tegen het middaguur verwacht. Na 140 kilometer strandwandeling wacht de wandelaars dan een traditioneel warm onthaal door vrienden en familie.

De strandzesdaagse is 45 jaar geleden ontstaan op initiatief van Nieuwedieper H. Horsman. Hij neemt dit jaar afscheid en geeft het organisatiestokje over aan Van Loo. "En dan gaan we gewoon nog 45 keer door", aldus Van Loo.