WASHINGTON - De Republikeinse presidentskandidaat John McCain en zijn running mate Sarah Palin wakkeren haat en verdeeldheid aan met hun opruiende retoriek tegen Democratisch tegenstander Barack Obama. Die beschuldiging uitte de Democratische politicus en bekende burgerrechtenactivist John Lewis zaterdag.

"Als publieke figuren met de macht om te beïnvloeden en te overtuigen, spelen senator McCain en gouverneur Palin met vuur, en als ze niet oppassen zal dat vuur ons allemaal verbranden", aldus Lewis, die lid is van het Huis van Afgevaardigden.

Verrader

Lewis doelde op Republikeinse partijmanifestaties van de afgelopen dagen. Keiharde aanvallen van McCain en Palin lijken invloed te hebben op hun aanhangers. Op verkiezingsbijeenkomsten van McCain en Palin komt het regelmatig voor dat 'verrader', 'terrorist' of zelfs 'dood hem' wordt geroepen als de naam van Obama valt.

Aanslag

Lewis zei dat de situatie hem doet terugdenken aan gouverneur George Wallace van Alabama begin jaren zestig. Wallace zou het klimaat hebben geschapen voor een aanslag op een 'zwarte' kerk in Birmingham door blanke racisten. "George Wallace gooide nooit een bom, vuurde nooit een kogel af, maar hij creëerde het klimaat en de voorwaarden ervoor.

McCain zei in een reactie "geschokt" te zijn door de uitspraken van Lewis. De Republikein sprak van een "schaamteloze en ongefundeerde aanval".