ROTTERDAM/WOUBRUGGE - In Rotterdam en Woubrugge heeft de Explosieven Opruimingsdienst (EOD) zondag vliegtuigbommen uit de Tweede Wereldoorlog ontmanteld.

http://www.nuvideo.nl/home/video/show/19169 Bewoners moesten voor de operaties tijdelijk hun huizen verlaten. Op beide locaties verliep de ontmanteling zonder al te grote problemen, meldden woordvoerders.

In Rotterdam, nabij de Proveniersstraat, verliep de ontmanteling van de zogenoemde 500-ponder niet helemaal vlekkeloos, want de eerste poging mislukte.

De tweede keer lukte het wel, zodat even na drie uur het sein veilig kon worden gegeven. De bewoners van driehonderd woningen werden geëvacueerd voor het verdwijderen van de bom. Van nog eens ruim tweehonderd woningen mochten de mensen hun huis niet uit.

1941

De bom is afkomstig van een bombardement dat het Britse leger in augustus 1941 uitvoerde op Rotterdam. Volgens experts was de bom die in de Proveniersstraat in een achtertuin belandde, bedoeld voor de haveninstallaties aan de Waalhaven. De blindganger moet daar nu weg, omdat op het terrein nieuwbouw komt.

In het dorp Woubrugge werden de bewoners van 320 huizen geëvacueerd. De explosieven lagen verborgen in een vliegtuigwrak uit de Tweede Wereldoorlog. Deze Havilland Mosquito stortte in 1944 in een weiland bij het dorp neer en werd later bedolven onder een berg zand.

Veilig

De EOD heeft voor de ontmanteling twee uur nodig gehad. In de loop van de middag werd het sein 'veilig' gegeven en konden de geëvacueerde bewoners naar hun huis terugkeren.