CRAWFORD - De Italiaanse premier Silvio Berlusconi is zondagavond aangekomen in de Verenigde Staten voor een tweedaags bezoek aan president George Bush. Bush ontvangt Berlusconi op zijn ranch in Texas, een eer die alleen is voorbehouden aan wereldleiders die in een goed blaadje staan bij de Amerikaanse president.

Volgens bronnen in de Amerikaanse regering zullen de twee leiders spreken over de toekomst van Irak en over de inspanningen om de verspreiding van massavernietigingswapens tegen te gaan. Bush ligt in eigen land onder vuur omdat hij in een belangrijke toespraak valse informatie heeft gebruikt om oorlog tegen Irak te rechtvaardigen. Deze informatie zou zijn oorsprong hebben in Italië.

Berlusconi houdt vol dat de Italiaanse inlichtingendienst niet de bron was van de foutieve gegevens over Iraks pogingen om in Afrika uranium te kopen. "Ik wist niets van deze feiten", heeft Berlusconi gezegd in een interview in Time Magazine.

De Italiaanse regering heeft benadrukt dat Berlusconi alleen in de hoedanigheid van minister-president van Italië met Bush zal spreken en niet als voorzitter van de Europese Unie. Naar verwachting zullen Bush en Berlusconi maandag gezamenlijk voor de televisiecamera's verschijnen.