SEOUL - De Zuid-Koreaanse president Roh Moo-hyun heeft maandag berichten van de hand gewezen dat Noord-Korea in het geheim een tweede kernreactor zou hebben gebouwd voor de productie van plutonium. Het staatshoofd sprak tijdens een ontmoeting met zijn staf van "onduidelijke en ongegronde berichten" die de Zuid-Koreaanse economie geen goed doen.

De president reageerde hiermee op een verhaal in de New York Times van zondag waarin de krant meldde dat sensoren op de grens tussen de beide Korea's een verhoogde concentratie krypton-85 hadden gemeten. Dat is een gas dat vrijkomt bij nucleaire opwerking.

Daarop baseerde het Amerikaanse dagblad de conclusie dat er een tweede fabriek in Noord-Korea moet zijn waar plutonium wordt geproduceerd, een hoog-radioactieve stof die gebruikt kan worden voor de productie van kernwapens. Anonieme Amerikaanse regeringsfunctionarissen bevestigden het bericht.

Volgens plaatsvervangend minister van Buitenlandse Zaken Lee Soo-hyuk van Zuid-Korea is het verhaal van de New York Times echter gebaseerd op veronderstellingen. "Er is geen bewijs dat zulke fabrieken bestaan", zei hij voor de Zuid-Koreaanse radio.