AMSTERDAM - Bij een grootscheepse controle op de A1 bij Deventer heeft de politie vrijdagnacht bijna honderd bekeuringen uitgedeeld. De controle, in samenwerking met de Duitse en Poolse politie, vond plaats op meerdere plekken op de autosnelweg E30, die van Nederland via Berlijn naar Warschau loopt.

Op de hele snelweg deden in de drie landen meer dan duizend beambten mee aan de controle.

Bij de controle werden 1105 automobilisten en 84 vrachtwagenchauffeurs een parkeerplaats op gedirigeerd. Zij moesten een blaastest ondergaan. Tevens controleerde de politie op snelheid, werd de bagage doorzocht en gekeken of de auto technisch is orde was. Bijna de helft van de bekeuringen werd gegeven voor het niet kunnen tonen van een geldig rij- en kentekenbewijs.

Ook de Belastingdienst, de douane en de Algemene Inspectiedienst van het ministerie van Landbouw waren bij de controle betrokken. Verkeer in de beide richtingen op de A1 werd aangehouden.

Spoor

De Belastingdienst kwam bijna anderhalve ton aan achterstallige betalingen op het spoor. De politie legde drie bestuurders direct een rijverbod op omdat hun rijbewijs was ingetrokken. Twee personen werden aangehouden omdat ze twintig xtc-pillen in hun bezit hadden. Een Poolse automobilist werd betrapt op het rijden met rode diesel, wat alleen is voorbehouden voor landbouwvoertuigen. De Pool rekende direct 360 euro af en mocht weer verder.

In Duitsland werden bijna 4500 auto's van de weg gehaald. De politie hield dertien personen aan voor illegaal wapenbezit, drugsbezit en het bezit van vervalste identiteitspapieren.