ROME - Italiaanse wetenschappers hebben goed nieuws voor pizzaliefhebbers. Wie één of meer pizza's per week eet, verkleint zijn kans op kanker aan slokdarm en ingewanden. Dat zegt onderzoeker Silvano Gallus in de zondageditie van La Repubblica.

Wetenschappers van het Instituut voor Farmacologie in Milaan onderzochten 8.000 Italianen en hun eetgewoonten. Daaruit bleek dat de kansen op mond-, slokdarm- en darmkanker met respectievelijk 34, en 26 procent afnemen door regelmatig pizza te eten. Hun rapport verschijnt in het International Journal of Cancer.

Epidomioloog Carlo la Vecchia denkt dat de werking van pizza nauw samenhangt met de reeds lang bekende goede eigenschappen van tomaten, die rijk zijn aan antioxidanten. Volgens hem is het goed mogelijk dat niet de pizza alleen verantwoordelijk is voor de onderzoeksresultaten.

La Vecchia tekent aan dat pizza ook een kenmerk zou kunnen zijn van een manier van leven en van eetgewoonten, met andere woorden, de Italiaanse versie van het Mediterrane dieet. Dat is rijk aan tomaten, olijfolie, vezels, groenten, fruit, tarwemeel en andere producten die niet industrieel zijn bewerkt. De zelfgemaakte pizza, niet de diepvries-versie, is daar volgens hem een voorbeeld van.