LONDEN - De Britse premier Blair ziet in de zelfdoding van regeringsadviseur David Kelly geen reden om af te treden. Ook verklaarde hij zondag dat hij het onnodig vindt de vakantie van het parlement te onderbreken voor een debat over de affaire.

Bekijk video: 'Blair bezoekt China. Hij staat onder grote druk na dood Kelly'

De Britse omroep BBC maakte zondag bekend dat wapenexpert Kelly de belangrijkste bron was geweest van de BBC-berichtgeving over een regeringsrapport. Daarin zou de dreiging van massavernietigingswapens in Irak zijn opgeblazen. De mogelijke inzet van dergelijke wapens was een hoofdreden voor Londen en de Verenigde Staten om Irak aan te vallen. Tot nu toe had de Britse publieke omroep geweigerd de identiteit van zijn informant te onthullen om hem te beschermen.

Zelfmoord

De politie bevestigde zaterdag dat Kelly zelfmoord heeft gepleegd. De bioloog en wapendeskundige, die ettelijke malen in Irak was, ontkende vorige week publiekelijk dat hij de BBC de pikante informatie over het Irak-beleid van de regering-Blair had gegeven.

De chef nieuwsdienst van de BBC, Richard Sambrook, stelde dat de noodzaak om de identiteit van Kelly geheim te houden met diens dood was verdwenen. Blair liet tijdens zijn Azië-rondreis vanuit het Zuid-Koreaanse Seoul weten dat hij “tevreden” is dat de BBC opening van zaken heeft gegeven.

Beschuldigingen

Voor een parlementscommissie die probeerde uit te zoeken hoe de BBC aan de informatie was gekomen, erkende Kelly alleen dat hij met een verslaggever had gepraat die de regering ervan beschuldigde de Iraakse dreiging te overdrijven. Kelly zei voor de commissie dat het BBC-verslag zo sterk afweek van wat hij tegen de journalist had gezegd, dat hij niet de bron kon zijn. Sambrook bleef er zondag bij dat de BBC zorgvuldig is omgegaan met wat Kelly tegen journalisten van de omroep zei.

‘Verschrikkelijke tragedie’

Blair benadrukte afgelopen weekeinde dat de “absoluut verschrikkelijke tragedie” rond Kelly voor hem geen reden is om af te treden. Ook is hij niet van plan zijn rondreis door Azië af te breken om de zaak tijdens het zomerreces in het Britse parlement te bespreken.

Onafhankelijk onderzoek

De premier zei dat hij eerst de resultaten wil afwachten van een onafhankelijk onderzoek naar de omstandigheden die hebben geleid tot de dood van Kelly. Alleen als uit dat onderzoek blijkt dat leden van de regering een kwalijke rol hebben gespeeld, is Blair bereid de verantwoordelijkheid te nemen.

De regeringsleider kreeg de afgelopen dagen een storm van kritiek vanuit de Britse media over zich heen omdat Kelly de dood zou zijn ingedreven. Blair zei voor de nieuwszender Sky News dat hij de “sterke schouders” heeft die volgens hem voor de functie van premier vereist zijn.

Debat

De Britse conservatieve oppositie had zaterdag gevraagd het parlement van het zomerreces terug te roepen voor een onmiddellijk debat over de zaak-Kelly. Maar volgens Blair zouden de gemoederen dan alleen maar verder verhit raken, zonder dat de zaken duidelijker worden.

De 59-jarige Kelly verliet donderdag zijn woning in de buurt van Londen en kwam niet meer terug. Zaterdag werd zijn lijk gevonden in een nabijgelegen bos. Autopsie wees uit dat hij zijn linkerpols doorsneed en dat hij daarna doodbloedde. De politie zei geen enkele indicatie te hebben dat anderen bij de dood van Kelly waren betrokken. Naast het lichaam vonden de rechercheurs een mes en een geopend pakje pijnstillers.