ANCHORAGE - Sarah Palin, de Republikeinse kandidaat voor het vicepresidentschap, heeft als gouverneur van Alaska haar macht misbruikt voor persoonlijke doeleinden. Dat blijkt uit een vrijdag gepubliceerd onderzoeksrapport van de staat.

Palin ontsloeg in juni de hoge politiefunctionaris Walter Monegan. Volgens haarzelf vanwege een begrotingsconflict. Maar de onderzoekers stelden dat Monegan weigerde de zak te geven aan Palins ex-zwager Mike Wooten, die verwikkeld was in een bittere scheiding met haar zus.

"Gouverneur Palin stond bewust een situatie toe waar ongeoorloofde druk op verscheidene ondergeschikten werd uitgeoefend ten behoeve van een persoonlijke agenda, te weten: om agent Mike Wooten te ontslaan", staat in het 263-pagina's tellende rapport van de Wetgevende Raad van Alaska. Ze heeft daarmee de ethische rechtsregels van de staat overtreden.

Druk

Vooral de man van de gouverneur, Todd Palin, zou een actieve rol hebben gespeeld om Wooten weg te krijgen. Daarvoor gebruikte hij haar kantoor en zette ondergeschikten onder druk.

Het campagneteam van Palin en presidentkandidaat John McCain zeiden in een reactie dat het rapport aantoont dat ze als gouverneur binnen de grenzen van de wet heeft gehandeld. Palin deed het onderzoek eerder af als een poging van aanhangers van Democratisch presidentskandidaat Obama om haar in diskrediet te brengen.

Rapport

Het parlement in Alaska stemde er vrijdag mee in om het rapport openbaar te maken. Enkele Republikeinen in het parlement hadden tevergeefs voor het hooggerechtshof van de staat geprobeerd het onderzoek te laten stoppen, omdat het 'gekaapt' zou zijn door Democraten nadat Palin kandidaat-vicepresident was geworden.