MIDDELBURG - De berging van containerschip Pelican 1, dat na een aanvaring op de Westerschelde met zware averij tegen de wal bij Bath is gezet, gaat ruim een week in beslag nemen. Dit heeft berger Multraship uit Terneuzen zondagmiddag meegedeeld.

De bergers zijn inmiddels begonnen het bovendek van het onder Maltese vlag varende schip leeg te halen. Een woordvoerder van Multraship verwacht dat het gehele schip zal moeten worden leeggehaald voor wegslepen mogelijk is. Het scheepvaartverkeer op de Westerschelde is tot nader order stilgelegd.

Nauw van Bath

De Pelican 1 raakte zondag in het Nauw van Bath rond 02.20 uur uit koers en werd aangevaren door de Maersk Bahrein, varend onder de vlag van de Bahama's, aldus de politie. De Maersk Bahrein kon ondanks de opgelopen schade op eigen kracht naar de haven in Vlissingen-Oost varen.

Zoutzuur en waterstofperoxide

De politie en de brandweer meldden dat de Pelican 1 geladen is met onder meer 70 ton zoutzuur in gasvorm en 70 ton waterstofperoxide. Een woordvoerder van Multraship zegt deze stoffen nog niet te hebben aangetroffen op het schip. Volgens de politie blijkt uit de vrachtbrieven dat de gevaarlijke stoffen zich wel degelijk aan boord bevinden. Tijdens de ruiming van de containers wordt de lading dan ook extra gecontroleerd door de brandweer.

Zware dieselolie

De Pelican 1 lekt nog steeds olie. Het zou daarbij gaan om zware marine dieselolie die het schip als brandstof gebruikt. De bestrijding van deze olie, die zich inmiddels verspreidt op de Westerschelde, is volgens de politie moeilijk. Twee oliebestrijdingsvaartuigen zijn begonnen de olie te ruimen.