WASHINGTON - Ministers en centralebankiers uit de hele wereld komen vanaf vrijdag in Washington bijeen voor internationaal topoverleg over de escalatie van de financiële crisis. De bijeenkomsten vinden plaats in het kader van de jaarlijkse gezamenlijke vergadering van het Internationaal Monetair Fonds (IMF) en de Wereldbank.

Voor Nederland schuiven de ministers Wouter Bos (Financiën) en Bert Koenders (Ontwikkelingssamenwerking) aan, samen met Nout Wellink, de president van De Nederlandsche Bank (DNB).

De bijeenkomst zal bijna volledig in het teken staan van de kredietcrisis, die de afgelopen weken grote paniek heeft veroorzaakt op beursvloeren en in de 'echte' economie over de hele wereld. De ministers en bankiers zullen het daarbij eens moeten worden over internationaal gecoördineerde acties om de crisis, die door het IMF wordt bestempeld als "de gevaarlijkste sinds de jaren dertig", het hoofd te bieden.

Brandstofprijzen

Behalve de kredietcrisis zal er echter ook aandacht uit moeten gaan naar het alweer bijna vergeten onderwerp van de sterk gestegen voedsel- en brandstofprijzen. Volgens de Wereldbank heeft de combinatie van al deze problemen verschillende ontwikkelingslanden al "op de rand van de afgrond" gebracht.

Uit nieuwe voorspellingen van het IMF bleek eerder deze week al dat de crisis een zware wissel trekt op de wereldeconomie. Volgens het fonds zullen verschillende grote economieën binnenkort in een recessie terechtkomen. Het eerste, zeer bescheiden, herstel van de wereldeconomie zal naar verwachting pas aan het eind van volgend jaar inzetten.

Zie ook:

Alles over de kredietcrisis op NUzakelijk.nl.