DELFT/DEN HAAG - De ANWB noemt het een geslaagde dag, maar de automobilisten die donderdag in een van de tientallen files stonden, zullen daar ongetwijfeld anders over hebben gedacht. Filevrij was de filevrije dag absoluut niet.

Op sommige tijdstippen stonden er zelfs meer files dan op een gewone donderdag. Maar toch hadden veel mensen gekozen voor alternatief vervoer of voor thuiswerken.

De Nederlandse Spoorwegen hadden naar schatting 5 procent, oftewel 15.000 extra treinreizigers in de ochtendspits. Bij Rabobank, een van de initiatiefnemers van de dag, was het het aantal telewerkers bijna twee maal zo groot als op andere donderdagen.

Ochtendspits

Op de weg was het allemaal niet echt zichtbaar. In de ochtendspits stonden op diverse snelwegen al vroeg files. Toch bleek uit een analyse van TNO, dat de drukte op de weg op de voet volgde en vergeleek met andere donderdagen, dat automobilisten donderdagochtend in de spits zo'n 15 procent harder konden rijden.

Ook heeft de filevrije dag in de ochtendspits bijgedragen aan 10 tot 15 procent minder files. Zij begonnen later en eindigden eerder. Wel verstoorde enkele werkzaamheden en ongevallen het beeld.

Avondspits

De avondspits was behoorlijk druk. Rond 17.30 uur stond er in totaal 306 kilometer file, zes kilometer meer dan gebruikelijk. Ook het aantal files was beduidend hoger dan normaal. Een 27-kilometer lange file spande de kroon op de A12 bij Lunetten richting Arnhem, veroorzaakt door een dodelijk ongeval.

Maar ook in de avondspits konden auto's wel wat sneller doorrijden dan op een doorsnee donderdag.

Nederland bereikbaar

De ANWB, samen met NS en Rabobank verenigd in Nederland Bereikbaar en initiatiefnemer van de dag, was tevreden. "Er is een beweging op gang gekomen'', aldus een woordvoerder. "Mensen denken na over mobiliteit.''

Op de site van Nederland Bereikbaar hebben zich 80.000 mensen gemeld die mee wilden doen. Ook veel bedrijven hebben meegedaan, aldus de woordvoerder. Die organiseerden ludieke acties als kamperen bij de baas, of met de boot naar het werk.

Ook volgens Mark van der Vussen van Rijkswaterstaat zit de winst van de dag echt in de bewustwording.