JOHANNESBURG - Met een galadiner zaterdagavond in Johannesburg hebben de verjaardagsfestiviteiten voor de 85-jarige Zuid-Afrikaanse ex-president Nelson Mandela een hoogtepunt bereikt. Onder de 1600 gasten uit de hele wereld waren koningin Beatrix, kroonprins Willem-Alexander, prinses Máxima, de Amerikaanse ex-president Clinton, zijn vrouw Hillary, de presentatrice Oprah Winfrey, popster Bono van U2, filmster/zangeres Barbra Streisand en model Naomi Campbell.

Ook de kok van Mandela, zijn tuinman en enkele andere ’doodgewone’ Zuid-Afrikaanse burgers mochten aanschuiven. Mandela kreeg ook een boodschap van Wilma Verwoerd, een achterkleindochter van de architect van de apartheid. Tijdens het premierschap van Hendrik Verwoerd was Mandela in 1964 wegens hoogverraad tot levenslang veroordeeld. “U heeft mij geleerd van alle mensen en kleuren te houden”, aldus de 13-jarige Wilma.

Mandela zat tijdens het apartheidsbewind 27 jaar gevangen. In kreeg hij de Nobelprijs voor de Vrede, samen met Frederik de Klerk.

Mandela viert tevens dat hij vijf jaar getrouwd is met Graça Machel, de weduwe van de vroegere Mozambikaanse president. Mandela danste met Hillary Clinton en aartsbisschop Desmond Tutu en verliet het feestje omstreeks 23.00 uur.