ROTTERDAM - De overheid moet sneller ingrijpen op scholen die slecht functioneren. Dat is nodig omdat de kwaliteit van het onderwijs in de vier grote steden onder druk staat en het niveau op sommige scholen op een onaanvaardbaar laag peil is gekomen.

Dat schrijven de onderwijswethouders Lodewijk Asscher (Amsterdam), Leonard Geluk (Rotterdam), Sander Dekker (Den Haag) en Rinda den Besten (Utrecht) donderdag in een brief aan minister Ronald Plasterk en de staatssecretarissen Marja van Bijsterveld en Sharon Dijksma. Ze stellen dat de kenniseconomie schade oploopt en dat talent verloren gaat.

Maatregelen

Volgens de wethouders missen de huidige maatregelen, waaronder financiële impulsen, vaak hun beoogde effect. Ze willen dat zwakke scholen beter in de gaten worden gehouden door de Onderwijsinspectie.

"Zeer zwakke scholen die geen moer doen om de kwaliteit te verbeteren, moeten worden gesloten. Dat heeft een zuiverende werking richting andere scholen", aldus Geluk.

Ibn Ghaldoun

De Rotterdamse wethouder adviseerde eerder dit jaar in een brief ouders van wie de kinderen op de islamitische school Ibn Ghaldoun zitten, hun kroost naar een andere school te sturen.

De rechter vond dat Geluk daarmee buiten zijn boekje was getreden en dwong hem de brief de rectificeren. Ibn Ghaldoun is volgens de inspectie een zeer zwakke school.

Steden

In de grote steden heeft gemiddeld 18 procent van de jongeren een leerachterstand van meer dan anderhalf jaar. In Amsterdam, Rotterdam, Utrecht en Den Haag zijn meer dan honderd zwakke en zeer zwakke scholen.